Silent Souls

Genre: Drama | Duur: 1u15 | Release: 5 Januari 2011 | Land: Rusland | Regie: Alexei Fedorchenko | Cast: Yuliya Aug, Igor Sergeyev

Wij hebben altijd gevonden dat het volwassen uur van zelfs de meest serene, uitgebreide begrafenis niet volstaat om afscheid te nemen van je geliefde. Hoe het dan wel moet? Misschien wel zoals in het prachtige, Russische Silent Souls, waarin de twee protagonisten –een fabrieksbaas die net zijn vrouw verloor en diens favoriete werknemer- hun dierbare overledene begraven volgens de aloude rites van het inmiddels uitgestorven Merja volk.

Het resultaat laat zich bekijken als een surrealistische road movie, gekruid met dat snufje tristesse en dat wolkje melancholie dat alleen een echt meesterwerk precies weet te doseren. Miron en Aist besluiten immers om het lijk van Tanja te gaan cremeren op de plek waar Miron en Tanja hun wittebroodsweken doorbrachten. En dus krijg je als kijker beelden op je bord van hoe Miron en Aist het lijk ritueel wassen, hoe Miron in de auto vrijmoedig over zijn relatie en seksuele escapades met Tanja vertelt (dat ritueel van onbevangen praten over je overledene blijkt ‘smoke’ te heten), vermengt een bloedmooie fotografie van natuur en uitgestorven, verlaten spooksteden zich met een mooie, bescheiden soundtrack, allemaal opdat je als kijker intens wordt meegezogen in die weemoedige sfeer die deze prent tot een klein pareltje maakt.

De semi-documentaire stijl die de eerste minuten nogal geforceerd aanvoelt, moet u er maar voor lief bijnemen; regisseur Aleksei Fedorchenko klutst immers alsmaar meer onversneden poëzie in zijn kleinood, zodat het je op de duur worst zal wezen of je deze Silent Souls nu een documentaire of een fictiefilm moet noemen. Silent Souls is immers balsem op je ziel en snijdt zich met de precisie van een chirurg naar je hart. Prachtfilm.

Filip Hermans Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien