Tomboy

Genre: Drama | Duur: 1u22 | Release: 11 Mei 2011 | Land: Frankrijk | Regie: Céline Sciamma | Cast: Zoé Heran, Malonn Lévanna, Jeanne Disson

Kwaliteitsvolle films die genderproblematieken ter harte nemen zijn een schaars goed. Iedereen herinnert zich Boys Don’t Cry uit 1999 die Hilary Swank haar eerste Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol opleverde. Bij festivalbezoekers doet het rake Argentijnse XXY wellicht een belletje rinkelen. Nu komt de Franse regisseur Céline Sciamma aanzetten met een geslaagde variatie op het thema: Tomboy. Na Waterlilies in 2007 is het haar tweede langspeelfilm.

Op het einde van de zomer verhuist de tienjarige Laure samen met haar ouders en kleine zus Jeanne naar een flat nabij Parijs. Fysiek heeft de puberteit zich bij haar nog niet ingezet en met de haren kortgeknipt doorstaat ze vlot de vergelijking met een jongen. Wanneer ze het buurmeisje Lisa ontmoet, stelt ze zich zonder aarzelen voor als Mikaël. Lisa introduceert haar bij de andere kinderen en wekenlang beleeft Laure als jongen een zorgeloze été indien. Maar het nieuwe schooljaar nadert met rasse schreden en het wordt steeds moeilijker haar geheim te bewaren.

Tomboy werd in een sneltempo gerealiseerd. Sciamma schreef het scenario in maart 2010 en reeds in augustus gingen de opnames van start. Na nauwelijks twintig dagen was alles ingeblikt. Vooraf had de casting niet meer dan drie weken in beslag genomen. Ondanks deze voortvarendheid bereikt de film een hoog niveau. Dit is integraal te danken aan de puike acteerprestaties die een grote naturel in zich dragen. Vooral de jeugd steelt de show. Voor de bende kinderen waarin Laure terechtkomt, castte Sciamma een bestaande vriendengroep. De spelletjes en fratsen die ze op het scherm uitvoeren zijn een spontane voortzetting van hun dagdagelijkse belevenissen.

De revelatie van deze film is hoofdrolspeelster Zoé Heran. Het meisje maakt indruk door de subtiliteit die ze in haar personage Laure weet te leggen. Enerzijds beheerst ze perfect de psychische ambivalentie tussen de verschillende sekserollen die ze thuis en buitenshuis aanneemt. Anderzijds ontroert ze door een grote creativiteit aan de dag te leggen wanneer het erop aan komt haar ware geslacht te verhullen. De zes jaar oude Malonn Lévana vormt een al even opvallende verschijning met haar vertolking van Jeanne. Hoewel het kind de kleutertijd nauwelijks ontgroeid is, brengt ze met haar taal en mimiek een niet onbelangrijke geraffineerdheid in het verhaal binnen.

Alexander Verstraete Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laures geheim komt onvermijdelijk uit. De reacties zijn gemengd maar het open einde laat alle pistes open.