The Ambassador

Genre: documentaire | Duur: 1u34 | Release: 1 Januari 2012 | Land: Denemarken | Regie: Mads Brügger | Cast: Mads Brügger

De Liberiaanse diplomaat Mr Cortzen geeft een speech voor een groep Afrikanen die slechts met een half oor luistert. Hij ziet er enigszins onzeker uit, ofwel is het zijn blanke huid en Scandinavisch accent die hem uit de boot doen vallen. Hij zegt weldra naar de Centraal Afrikaanse Republiek te gaan, om de belangen van Liberia te verdedigen. Wat hij eigenlijk bedoelt, is dat hij zijn eigen kapitalistische belangen zal dienen. Nee, wat hij bedoelt of wie hij is, is nog iets helemaal anders.

 

Mr Cortzen is het alter ego van Mads Brügger, een Deense journalist met een missie. Gekleed als post-koloniale zakenman – bleek kostuum, sigaar en zonnebril – probeert hij in een volgende scène een diplomatiek passport te kopen. ‘Dit gesprek heeft nooit plaatsgevonden’, aldus zijn heimelijk gefilmde contactpersoon. Zo’n passport is een investering die je, via creatief zakendoen, gemakkelijk kan terugverdienen. Of misschien toch niet zo gemakkelijk. Brügger volgt de stappen en daalt dieper af in de stinkende poel van de Afrikaanse diplomatie.

Not quite Borat, deze manier van filmmaken. Brügger speelt zijn personage zonder karikaturale overdrijving en speelt slechts subtiel op de lachspieren. Je vergeet bijna dat Brügger een personage is omdat zijn stijl zo passief is. Mr Cortzen is een naïeve en leergierige zakenman met als clandestien doel de slechte intenties van de anderen zichtbaar maken. Hij ontmoet heel wat louche figuren, en heus niet allemaal uit Afrika, die hem vanalles beloven, maar bij wie het plaatje nooit helemaal klopt. Zo is Brüggers diplomatiek passport na lange tijd nog steeds niet in orde, waardoor hij geen onschendbaarheid heeft. Je voelt dat het Brügger niet lekker zit en zijn kwajongensstijl gaat gepaard met een reële angst om er niet levend uit te komen. Dit wordt versterkt wanneer een van zijn contactpersonen vermoord wordt.

The Ambassador houdt het midden tussen een inzichtelijke observatie en een overzichtelijke reportage. Brüggers stijl geeft de documentaire een unieke inkijk in een verborgen stuk van de wereld. Daarnaast levert de journalist ook een voice-over en samenvattende inserts om het verhaal zo coherent mogelijk te brengen. Daarmee is de film tegelijk entertainend en ongemakkelijk, subtiel en shockerend, duidend en vol vraagtekens. En nu maar hopen dat zijn personages Mr Cortzen niet achternazitten. 

Bert Lesaffer Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brügger haalt het.