Oz the Great and Powerful

Genre: Fantasie | Duur: 2u07 | Release: 13 Maart 2013 | Land: VS | Regie: Sam Raimi | Cast: James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams, Tony Cox, Bruce Campbell, Zach Braff

Wie met nostalgie terugdenkt aan Victor Flemings The Wizard of Oz, zal zijn hart kunnen ophalen aan Oz the Great and Powerful. Disney heeft met deze film een geslaagd origineverhaal gecreëerd over de tovernaar Oz, die we hier leren kennen als de charlatan en huichelaar Oscar Cobbs. Net als Dorothy belandt hij via een tornado in het magische land van Oz, waar hij de heks Theodora ontmoet. Zij denkt dat hij de grote tovenaar is die Oz kan redden van de slechte heks die het land terroriseert.

 

Tijdens zijn queeste bezoekt onze tovenaar alom bekende locaties en passeren tal van vertrouwde figuren de revue. Hierbij wordt de kijker getrakteerd op een waar feest van herkenning. We krijgen zelfs te zien hoe Tin Man en Scarecrow zijn ontstaan, en goed oplettende kijkers zullen ontdekken wie de moeder van Dorothy is. De nieuwe personages zoals het porseleinen meisje en de vliegende aap Finley zijn dan weer leuke nieuwkomers die de kijker met open armen zal omarmen.

Hoewel de film een blij weerzien is met Oz en haar inwoners, mist het toch de charme en het muzikale gevoel van het origineel. Er is één gezongen intermezzo, dat al snel wordt afgebroken en dus moeten we het stellen zonder klassiekers als ‘Over the Rainbow’ of ‘We’re Off To See the Wizard’. In ruil krijgen we een wervelend avontuur vol met humor, spanning en een kleurrijk en wonderlijk Oz. De ervaring die Disney heeft opgedaan bij Burtons Alice in Wonderland legde de studio geen windeieren. Oz hoeft dan ook op geen enkel moment onder te doen voor de pracht van Wonderland.

Hoewel de film een blij weerzien is met Oz en haar inwoners, mist het toch de charme en het muzikale gevoel van het origineel

Regisseur Sam Raimi trekt in de film alle registers open om de kijker te imponeren met de laatste nieuwe technische snufjes en complexe camerastandpunten en -bewegingen. Toch neigen de CGI- en 3D-effecten soms wat teveel naar visuele spielerei, wat bij momenten ten koste gaat van het verhaal. Het is een valkuil die helaas weinig 3D-film weten te ontwijken. Oz the Great and Powerful moet het dus vooral hebben van zijn spektakelwaarde en nostalgisch gevoel om de kijker te overtuigen, en slaagt hier vrij behoorlijk in.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oz ontdekt dat de slechte heks Glinda eigenlijk de goede heks is en spant samen met haar om de twee slechte heksen te verdrijven uit Emerald City. Hierbij maakt hij gebruik van een list en de bekende rookprojectie om hen weg te jagen. Na het gevecht tussen Oz, Glenda, Evanora en Theodora, installeert Oz de rookprojectie in de troonkamer om als The Wizard of Oz te regeren over het land.