St-James Infirmary
rating

Duur: 15 min. | Land: | Regie: Leni Huyghe | Cast: Jorre Vandenbussche, Robrecht Vanden Thoren, Kurt Vandendriessche, Hélène De Vos, Dolores Bouckaert | Scenarist: Leni Huyghe | Producent: Leni Huyghe | Filmschool: St Lukas

Leni Huyghe portretteert in haar zwarte komedie 'St-James Infirmary' vier mensen die elk op hun manier issues hebben met de dood. De drama queen Lucy (Hélène Devos) ensceneert op tijd en stond haar zelfmoord, Anna (Dolores Bouckaert) kiest voor een skelet als levenspartner, Lars (Kurt Vandendriessche) is de bezoekjes van zijn overleden moeder beu en Bjorn (Robrecht Vanden Thoren) gelooft dat de dood hem achtervolgt, zodat hij wordt verlamd door angstaanvallen. De eeuwig optimistische psycholoog Herman (Jorre Vandenbussche) is een collectionneur van mooie praatjes en grootse theorieën die vooral keihard in zijn experimentele ritueeltjes gelooft. Hij hoopt zijn patiënten te helpen door "het gat te vinden".

Deze stereotiepe personages worden netjes na elkaar voorgesteld. Jammer genoeg overstijgen ze nadien nergens die oppervlakkigheid. Hoewel de dynamische camera hen dicht op de huid volgt, vallen er bitterweinig ontwikkelingen, verrassingen of ware eigenaardigheden te ontdekken.

Het scenario van 'St-James Infirmary' is opgebouwd rond één fundamenteel idee en bouwt zeer rechtlijnig naar zijn climax. Helaas krijg je het allemaal wat gratuit voorgeschoteld en is de ontknoping niet bepaald een schot in de roos. Nochtans loopt de set vol acteertalent. Bij Dolores Bouckaert voel je misschien een zekere liefde voor het personage, maar dat daar dan allemaal zo weinig mee wordt gedaan, heet op zijn minst een gemiste kans.

Brecht Masschaele