Las Meninas
rating

Duur: 25 min. | Land: | Regie: Eva Cools | Cast: Elisa Mouliaa, Carlos Bravo, Terele Pávez, Esperanza de la Vega | Scenarist: Eva Cools | Producent: Xavier Rombaut | Productiehuis: Emerald Films

'Las Meninas’ is een zeventiende-eeuws schilderij van de Spanjaard Diego Velázquez. Het wordt vaak aangehaald in lessen kunstgeschiedenis en filosofie omdat het een heel bijzonder beeld is vol zichtlijnen. De personen die erop staan afgebeeld kijken naar elkaar, naar de toeschouwer en via spiegels naar zichzelf en anderen.

Kijken, bekeken worden, aan- en afwezigheid, blikken die elkaar kruisen: het doek is een eindeloze bron van interessante visuele relaties. Een toepasselijke titel dus voor een verhaal over een jong meisje, Belén, dat op zoek gaat naar haar afwezige grootvader, Fernando Velázquez (!). Hij is nooit echt in the picture geweest, zou al jarenlang dood zijn maar spookt wel nog rond in de bittere familieverhalen die Beléns moeder en groottante vertellen.

Wanneer onze heldin ontdekt dat Fernando nog leeft besluit ze hem op te zoeken in het verre België, wat enkele pittoreske beelden van Gent oplevert. In plaats van hem te overvallen met vragen en verwijten, infiltreert ze in zijn leven. Onder de schuilnaam Maribel laat ze zich aannemen als serveerster in zijn restaurant ‘Las Meninas’ waar, jawel, het gelijknamige schilderij aan de muur hangt. Zo kan ze hem rustig observeren en schijnbaar onschuldige vragen stellen zonder zijn achterdocht te wekken. Het verhaal, gedrenkt in warme kleuren, zuiderse muziek en sigarettenrook, wordt onderbroken door knappe historische beelden van de Spaanse burgeroorlog.

De fragiele relatie tussen Maribel en haar grootvader wordt gevangen in broeierige close-ups en korte dialogen. Behoorlijk sentimenteel en aan de trage kant, maar de mooie ogen van actrice Elisa Mouliaá en het verrassende einde maken veel goed.

Sofie Rycken