The Garden of Words

Genre: Animatie | Duur: 45 min. | Release: 1 Januari 2013 | Land: Japan | Regie: Makoto Shinkai | Cast: Miyu Irino, Kana Hanazawa, Fumi Hirano, Gou Maeda, Yuka Terasaki, Suguru Inoue

Met Children Who Chase Lost Voices From Deep Below maakte Makoto Shinkai een geslaagde uitstap naar Miyazaki-land. Zijn nieuwste film sluit opnieuw meer aan bij zijn persoonlijk oeuvre, in het bijzonder 5 Centimeters Per Second. Beide films gaan over de moeilijke liefde tussen twee jonge mensen in het hedendaagse Japan.

 

In The Garden of Words maken we kennis met Takao, een scholier die ervan droomt om schoenmaker te worden. Als het regent gaat Takao niet naar school en spendeert hij zijn tijd aan het tekenen van schoenen in een park. Op een dag ontmoet hij hier Yukari, een jonge vrouw met persoonlijke problemen, waardoor ze niet kan werken. Elke regenachtige dag groeien ze naar elkaar toe. Maar dan eindigt het regenseizoen en komt er een einde aan hun ontmoetingen. Terwijl beiden hopen dat het opnieuw snel zal regenen, komt Takao haar tegen op de meest onverwachte plek.

Wie al eens een film gezien heeft van Shinkai, weet dat de man een haast ongeziene beeldenpracht op het scherm tovert, enkel gerivaliseerd door de animatie van Studio Ghibli. Maar Shinkai gebruikt een heel andere methode om zijn films vorm te geven dan de handgetekende animatie van Ghibli. Hij werkt met foto’s die hij oplaadt in zijn computer als basis voor zijn tekenstijl. Dit resulteert in ongelofelijk natuurgetrouwe en realistische achtergronden. Vooral regen en water werden nog nooit zo indrukwekkend weergegeven in een animatiefilm.

Wie al eens een film gezien heeft van Shinkai, weet dat de man een haast ongeziene beeldenpracht op het scherm tovert

De film klokt af op 45 minuten en na afloop wensten we dat we meer tijd konden besteden in deze prachtige wereld. Dit zou de cineast meer ruimte gegeven hebben om zijn personages uit te diepen en wie weet een einde met meer voldoening te brengen. Nu eindigt de film te sentimenteel en met een vreselijk J-pop liedje dat we gerust hadden kunnen missen.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takao ontmoet Yukari op school, waar zij terugkeert na een werkonderbreking na beschuldigingen van een relatie te hebben met een leerling. Tijdens een ontmoeting bij Yukari thuis, waar Takao vertelt dat hij op haar verliefd is, kondigt ze aan dat ze terugkeert naar haar geboortestad. Takao rent kwaad weg, maar Yukari loopt hem achterna, stort huilend in zijn armen en vertelt hem dat hij haar gered heeft. Een epilog toont hoe ze contact houden met elkaar.