Sletvrees?

Genre: Documentaire | Duur: 1u18 | Release: 11 Januari 2013 | Land: Nederland | Regie: Sunny Bergman | Cast: Sunny Bergman

De Nederlandse reportagemaakster Sunny Bergman merkt op dat het met de vrouwelijke vrijheid, zeker als product van de seksuele revolutie, slecht gesteld is in onze westerse samenleving. Een vrouw die aangeeft seks te willen, haar lust te uiten of te beschrijven wat, hoe en waar ze het graag heeft, krijgt te snel het etiket slet opgeplakt. Vallen daar zinvolle conclusies rond te trekken? 

Bergman stelde op diverse (westerse) plekken op Aarde een tentje op waarin mensen, comfortabel op een matras gelegen, aan de camera details kwijt kunnen over hun seksleven of een opinie geven rond vrouwen en seksualiteit. Dat roept vragen op als 'wordt seks mannen niet al te vaak als een beloning voorgehouden?', 'geven vrouwen soms toe aan seks enkel om er vanaf te zijn?' of zelfs 'houden vrouwen wel van seks?'. Bergman gaat dan vervolgens antwoorden zoeken op die vragen door gesprekken met deskundigen of deelnames aan specifieke activiteiten en bewandelt zo een interessante zone tussen seks en liefde. 

Ze vindt echter slechts hier en daar de kans om haar verslag persoonlijkheid mee te geven. Het gedoe met het tentje is sympathiek, maar volstaat niet om ons als kijker het gevoel te geven dat we niet naar een anonieme reportage kijken, maar wel degelijk een onderzoek van een individu. Bergman neemt b.v. deel aan een workshop rond innerlijke sletbeleving, als we dat zo mogen noemen, en ook haar bekentenis dat ze onbewust geflatteerd is door een aanbod in porno mee te spelen, is illustratief voor de pogingen die ze doet dit verslag een gezicht te geven. Haar vorige film, Beperkt Houdbaar, gaf sterker de indruk vanuit een persoonlijke gedrevenheid gegroeid te zijn.

Toelichtingen van mensen die het thema o.a. sociologisch en biologisch bekijken, onderbreken de actie zonder al te ernstig te zijn. De meeste conversaties worden in het Engels gevoerd, en jammer genoeg irriteren bepaalde vette Hollandse accenten daarbij wel wat. 

Vaststellingen als 'goeie seks  leidt tot meer zin' en 'seksueel gedrag is geconditioneerd', om er maar enkele te noemen, verrassen geenszins, maar er zijn banalere manieren om deze informatie mee te geven dan deze aanvaardbare en gevarieerde film die voldoende kiemen biedt voor verdere gedachten en discussies. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien