Loop

Genre: thriller | Duur: 1u35 | 2016 | Release: 7 April 2017 | Land: Hongarije | Regie: Isti Madarász | Cast: Dénes Száraz, Dorina Martinovics, Zsolt Anger

Tijdreizen, het blijft een geliefd thema voor veel regisseurs. Ook de Hongaarse regisseur Isti Madarász waagt zich met zijn debuutfilm Loop, die bij ons op het BIFFF 2017 in première ging, aan een film waarin tijd plots niet meer zo lineair verloopt.

Het verhaal volgt Adam en Anna, twee geliefden en kleine drugsdealers die voor hun baas Dezsõ een grote deal moeten doen. Hun plan is echter weg te lopen naar het buitenland met de drugs. Maar als Anna ontdekt dat ze zwanger is, blaast ze het hele plan af. Adam wil de kans van zijn leven niet zomaar laten schieten en beslist alleen te gaan. Wanneer hij later Anna op straat tegenkomt, is zij compleet verrast want Dezsõ heeft Adam net voor haar ogen neergeschoten.

Wat volgt is een complexe puzzel waarbij zowel de kijker als Adam proberen te ontcijferen wat er allemaal aan het gebeuren is. Eén ding is zeker, Adam is een bepaald moment van zijn leven steeds aan het herbeleven. Maar wat de film interessant maakt, is dat de film geen tijdsprongen maakt zoals in Groundhog Day of Edge of Tomorrow. In de plaats daarvan lijkt Adam tijd wel lineair te ervaren, maar lijkt tijd zich niet chronologisch af te spelen.

Complexe puzzel waarbij zowel de kijker als het hoofdpersonage proberen te ontcijferen wat er allemaal aan het gebeuren is

Voor de kijker is het verhaal redelijk goed te volgen omdat de eerste lus nog redelijk chronologisch verloopt. Maar zodra Adam de eerste afwijking creëert, worden alle teugels losgelaten. Het leuke aan deze manier van tijdreizen is dat Isti de gebruikelijke regels naast zich neerlegt. Zo zal Adam zichzelf bijvoorbeeld wel tegenkomen en vermoordt hij zelfs een andere versie van zichzelf. De manier waarop de film alle eindjes aan elkaar knoopt is bovendien geslaagd, al kan de regisseur het niet laten om op het einde toch nog een Inception-achtige twist eraan te breien.

Verder is Isit's debuut vrij onopvallend, met een grauwgrijs kleurenpalet dat weinig tot de verbeelding spreekt en muziek die uit om het even welke thriller zou kunnen komen. De acteerprestaties en regie zijn ook bekwaam, maar helaas niet meer dan dat. Loop moet het dus vooral hebben van de originele en leuke manier waarop het tijdlusgegeven gebruikt werd. Fans van tijdsreis films kunnen zich bovendien amuseren met de talloze easter eggs naar andere tijdreisfilms als Back tot he Future, Looper, 12 Monkeys en Primer

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien