The Burden
rating

Duur: 15 min. | Land: | Regie: Niki Lindroth von Bahr | Scenarist: Niki Lindroth von Bahr | Producent: Kalle Wettre

De Zweedse regisseuse Niki Lindroth von Bahr levert met haar derde stop motion-film 'The Burden' een pareltje af.

Een hotelreceptionist, twee snackbarmedewerkers en een rekkenvuller zingen met autotune-stemmetjes om de beurt de last van hun schouders. Ze richten zich tot de kijker alsof ze zich tot een spiegel in hun kamer zouden richten en krijgen elk hun 'moment suprême' in deze animatiemusical over de zwaarte van het leven en de saaiheid van het anonieme werkmansbestaan. Een donkere kijk op de compromis tussen dromen over vrijheid en de realiteit van geld verdienen.

Een Zweedse animatiemusical vol existentiële angst en kwelende vissen.

Vreemd genoeg is het voor velen onder hen geen showbizznummer, maar een eerder ingetogen, persoonlijke confessie. Het cynisme in de film blijkt al snel zachtgekookt: doordat de personages allemaal dieren zijn, krijgt hun betoog een vreselijk onschuldige ondertoon. De sfeer doet soms denken aan die in de films van Roy Andersson maar dan met de tristesse en de muziek van de hedendaagse arbeidersklasse die zachtjes en bijna ongemerkt hun eigen last wegmompelt in een koude, kapitalistische wereld.

 

Dit prachtige portret mag dan wel gefilmd zijn vanuit een standpunt dat misschien die arbeidersklasse niet vertegenwoordigt, toch is het een mogelijk en menselijk antwoord op de vraag naar wie de werknemers zijn, hoe ze zich voelen en hoe ze hun levens leiden. Dat alles synchroon op een verbluffend, passende en melancholische soundtrack.

'The Burden' won de prijs voor Beste Animatie op het 40e Internationaal Kortfilmfestival van Clermont-Ferrand en werd door de Short Film Conference - een netwerk aan festivalprogrammatoren en kortfilmdistributeurs - uitgeroepen tot Short of the Year 2017.

 

Annabel Debaenst