Lichting 2017: RITCS

Verslag
Alle RITCS-masterfilms van het schooljaar 2016-2017 gewikt en gewogen.

 

Kortfilm.be-redactie

Filmfestival Oostende 2018

Voor haar twaalfde editie komt Filmfestival Oostende met een gloednieuwe kortfilmcompetitie op de proppen. Zes Vlaamse kortfilms zijn genomineerd en...
07/09/2018 tot 15/09/2018
Vanaf 2018 pakt Filmfestival Oostende uit met een nieuwe competitie voor Vlaamse kortfilms.
 
Negative Space
rating

Duur: 05 min. | Land: | Regie: Ru Kuwahata, Max Porter | Scenarist: , | Producent: ,

Op het ritme van het gedicht 'Negative Space' van Ron Koertge plooit en rolt een onzichtbare hand mannenkleren op en past ze nauwkeurig in een reiskoffer.

De jongeman die ons beschrijft hoe hij dat doet, stapt uiteindelijk met de gepakte koffer in zijn luciferdoosjesauto. Daarnaar rijdt hij door een flashback waarin zijn vader hem uit de doeken doet hoe hij uit de zee van kledij de voor de nakende reis passende stukken bij elkaar moet rapen.

De traditie van deze kleine handeling ter voorbereiding van het vertrek, blijft een levenslang ijkpunt. Het kenmerkt de relatie met zijn vader en toont hoe kleine, gedeelde rituelen erg intiem kunnen zijn.

De stijl heeft iets kneuterigs.

Deze erg korte stopmotion kortfilm is herkenbaar en ontroerend. De stijl heeft iets schattig, kneuterigs bijna waardoor de hele vertelling aandoenlijk wordt. De vader-zoonrelatie komt misschien koud en afstandelijk over, maar geeft toch een blijk van een voorzichtige opbouw en wordt vooral, gelukkig, nooit melig.

Regisseurs Ru Kawata (Japan) en Max Porter (Verenigde Staten) werken sinds tien jaar nauw samen en hebben ondertussen een eigen studio opgericht: Tiny Inventions. De film kaapte verschillende grote prijzen weg, waaronder de Grand Prix op Anima Mundi en was ook genomineerd voor een Oscar vorig jaar.

Annabel Debaenst

Visite V

Tijdens Visite vormt De Imagerie de theaterzaal van kunstenhuis Het Bos om tot een politieke, documentaire en experimentele cinema. Het concept is...
09/08/2018 tot 18/08/2018
Gedurende tien dagen tonen makers hun werk en nemen een andere film mee om te praten over hun werkmethoden en inspiraties.

Speel mee en win een duoticket voor een avond naar keuze. Na je deelname word je door ons team gecontacteerd.

 
Privacy policy

Dit is een website van T.U.K. vzw.
Onze vzw is gevestigd in Vlietstraat 45, 3001 Leuven.
Ons btw-nummer is BE0478 441 315.
Het postadres van Kortfilm.be is Wetstraat 60/2, 2060 Antwerpen.

 

Uw persoonsgegevens, onze verantwoordelijkheid.

Op deze website verzamelen we persoonsgegevens. Deze gegevens worden door onze vzw beheerd.

Bij een bezoek aan onze site bewaren we:

Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2017

Voor de 23 e keer al opent het Internationaal Kortfilmfestival Leuven haar deuren tot de Vlaamse kortfilmhemel. De strijd om een gouden lepeltje gaat...
02/12/2017 tot 09/12/2017
Nieuwe Vlaamse kortfilms in competitie en een selectie van de strafste Europese shorts van het afgelopen jaar.

Courts Mais Trash 2018

Belgische liefhebbers van films met een hoekje af kunnen niet alleen terecht op het BIFFF of Offscreen , maar sinds enkele jaren ook op het – indien...
17/01/2018 tot 21/01/2018
Trashy kortfilms op het kortfilmfestival met de beste naam.

Shortscreen 2018

Voor de achtste keer slaan Offscreen en Kortfilm.be de handen in elkaar voor een gewaagde avond Shortscreen: een reeks kortfilms in het aura van het...
19/05/2018 tot 22/05/2018
Een reeks 'edgy' en verrassende kortfilms. Voor het eerst op drie verschillende locaties!...

BIFFF 2018

Voor heel wat filmliefhebbers staat de paasvakantie garant voor een stevige dosis gruwel, exuberant geweld en hilariteit, want tijdens deze eerste...
03/04/2018 tot 15/04/2018
Alles over het 36e Internationale Fantasy, Fantastic, Thriller en Science Fiction Film Festival in Brussel.
 
Fighting Pablo
rating

Duur: 07 min. | Land: | Regie: Robbe Vervaeke | Scenarist: | Producent:

'Fighting Pablo', in 2014 al in onze ‘Coming Soon’-rubriek aangekondigd, werd vorig jaar een feit. Het resultaat van enkele jaren hard werk was meteen te bewonderen tijdens het Anima-festival in Brussel.

Net zoals in zijn vorige kortfilms 'Erszebet' en 'Norman' maakt Robbe Vervaeke gebruik van een olieverftechniek en verbindt hij nog explicieter zijn twee passies, zijnde schilderkunst en film. Al lijkt het wel alsof die passies hem dit keer minder goedgezind zijn. In plaats van hem liefdevol van inspiratie te voorzien, duwen ze hem de dieperik in. Althans volgens het narratief van zijn nieuwe kortfilm. Ziedaar de angst van elke kunstenaar.  

In duel met Picasso: de persoonlijke zoektocht van een schilderende regisseur.

'Fighting Pablo' gaat over het zoeken naar een eigen stijl, naar een plaats in de geschiedenis van de beeldcultuur. Vervaeke laat een bonte stoet van personages voorbijtrekken die hem visueel gevormd hebben. Dit onder het alziend oog van Pablo: Picasso, welteverstaan, die als een sadistische reus de touwtjes strak in handen heeft. Homer Simpson wandelt er naast Jansen en Janssen, en Spongebob naast enkele iconische personages van oude grootmeesters. De stoet is lang en de diversiteit aan creaties & inspiraties blijkt behoorlijk beklemmend te zijn.

Laat Pablo Picasso nu ook niet de gemakkelijkste keuze zijn om jezelf aan te meten of  is Vervaeke in de overtuiging dat je net met de allergrootsten de strijd moet aangaan om jezelf als kunstenaar te bevrijden?

Coherenter dan in 'Norman' en persoonlijker dan in 'Erszebet' geeft Robbe Vervaeke ons een inkijk in zijn hersenspinsels die achter een creatieproces verscholen liggen. Terwijl hij vormelijk nog steeds dicht op dezelfde lijn van zijn vorige films zit; dik aangebrachte stroken verf die dynamisch en naadloos overvloeien in elkaar zijn duidelijk ‘zijn dada’.

Waarschijnlijk zal elke nieuwe creatie een strijd blijven, maar het lijkt ons wel dat de schilderende regisseur Robbe Vervaeke deze in geheel eigen stijl zal voeren – wat al een overwinning op zich is.

Carmen van Cauwenbergh

Pagina's

Subscribe to Kortfilm.be & Kutfilm.be RSS